Cisco switch trunk port módok

Ebben az irományban az alábbi beállítások viselkedését fogom részletezni egy kicsit jobban:

  • switchport mode trunk
  • switchport mode dynamic desirable
  • switchport mode dynamic auto
  • switchport mode access
  • switchport trunk encapsulation dot1q

Illetve hogy lehet a trunk link felépítésének folyamatát felgyorsítani.

Switch01(config-if)#switchport mode trunk – ezen a végén mindig trunk, és DTP csomagokat küld hogy értesítse a túloldalt hogy trunk módra van beállítva

Switch01(config-if)#switchport nonegotiate – nem küld és nem is válaszol a DTP csomagokra. Minden DTP funkciót kikapcsol a porton.
Ajánlott: access módnál, trunking nem Cisco switchekkel, trunking routerrel (router nem támogat DTP-t), gyors konvergencia miatt (DTP folyamat némi időt vesz igénybe hogy a linket felépítse)

Switch01(config-if)#switchport mode dynamic desirable – DTP csomagot küld hogy trunk linket hozzon létre, ha nem sikerül a DTP-vel trunk linket felépítenie, akkor access port lesz belőle. (pl ha nem kap választ)

Switch01(config-if)#switchport mode dynamic auto – DTP csomagokat NEM küld, de ha kap akkor válaszol  hogy felépítsék a trunk linket. Ha a túloldal nem küldi a DTP csomagokat, akkor access port lesz belőle.

Switch01(config-if)#switchport mode access – mindig access port, és erről DTP csomagokkal értesíti a túloldalt hogy ő access portként funkcionál csak.

Switch01(config-if)#switchport trunk encapsulation dot1q – ne a DTP állapítsa meg a trunk protokollt, hanem egyértelmüen közölje a másik eszközzel hogy melyiket hajlandó használni. (ez esetben dot1q-t)

Ezek után a leggyorsabb trunk kapcsolat felépítése az alábbi módon érhető el:
Switch01(config-if)#switchport mode trunk
Switch01(config-if)#switchport nonegotiate
Switch01(config-if)#switchport trunk encapsulation dot1q